Terug
Imkerij kabokkel in Amsterdam West
Imkerij kabokkel is begonnen in het Sarphatipark en de achtertuin. Een andere plek waar kabokkel bijen heeft gehad is de geitenboerderij in het
Amsterdamse bos. Deze plekken zijn overgegaan naar andere imkers. Momenteel (voorjaar 2016) staan de bijen van kabokkel in de Jan Evertsenstraat,
boven cafe Radijs, op het Bijeneiland in het Erasmuspark en op het hoofdkwartier van de imker, Midwest in de Cabralstraat.
De imkerij is kleinschalig, tussen de 7 en 15 volken. De honingproductie idem dito en sterk afhankelijk van de ontwikkeling van het weer. Zoals bij
het overgrote deel van de imkers betreft het een hobby, die zichzelf bedruipt als je niet teveel naar de bestede tijd kijkt. Motivaties voor de imker zijn:
-Het fascinerende bijenleven
-Samenhang met de begroeide omgeving en weer.
Imkerwijze
De bijen bouwen hun eigen raten. Deels op aangeleverde wasplaten, deels eigen bouw. Als imker in de bewoonde omgeving is het onvermijdelijk aan
zwermbeheersing te doen. Dat gebeurt door volken in de zwermtijd te delen, bij voorkeur als er 'zwermstemming' in het volk is en de tijd daarvoor
rijp is. Het deel van het volk dat de moer (koningin) ontnomen is, produceert zelf weer een nieuwe moer.
De honing wordt, weersafhankelijk, aan
het einde van het voorjaar geoogst en in juli/augustus. De honing wordt in een honingslinger uit de raten geslingerd, bij kamertemperatuur. De honing
wordt niet verhit zodat de fermenten in stand blijven. In Europa is het bij wet verboden honing te filteren. Het loopt slechts door een zeef om te
grote stukjes was er uit te zeven. Kleinere delen was worden, nadat de honing enige dagen heeft stilgestaan, afgeschuimd. Er wordt niets toegevoegd
of onttrokken aan de honing. Honing is dus een ruw product. Of rauw, zoals sommigen zich afvragen. De honing wordt opgeslagen in emmers en getapt in
potjes. Die kunt u bij onderstaande adressen aanschaffen. Voor de fijnproever heeft kabokkel soms raathoning. Deze wordt alleen gewonnen in door de
bijen 100% zelf gebouwde raten.
In grote delen van Europa worden honingbijen geplaagd door de varroa-mijt. Deze verzwakt bijenvolken, soms zozeer dat ze erg kwetsbaar worden voor
virussen en het soms niet overleven. Kabokkel is terughoudend met de bestrijding ervan. Er worden alleen organische zuren gebruikt op momenten dat er
geen honingvoorraad aanwezig is voor consumptie. De organische zuren zijn toegelaten in de ecologische teelt. Een andere methode die gebruikt wordt
is het deels afvoeren van 'darrenbroed'. Hierin planten varroamijten zich extra voort. Ook hierin is kabokkel terughoudend in verband met de rol van
darren in de bijenvolken. Ze worden alleen deels verwijderd in de tijd dat de mezen jongen hebben. De mezen pikken de raten dan leeg. Stadshoning mag
nooit ecologisch genoemd worden. Vreemd genoeg mag van ver aangevoerde honing dat soms wel, alhoewel er meer voedselkilometers gemaakt zijn en
het effect op mens en milieu beduidend groter is.
Honing kristalliseert. De snelheid is afhankelijk van de verhouding van de verschillende suikers in de honing. Die verhouding is weer afhankelijk van
welke bloemen de bijen hebben bezocht. Verder zijn bewaartemperatuur en aanwezige kristallisatiekernen van invloed op de snelheid van kristalliseren.
Het is een natuurlijk proces en valt om te keren door het een tijd handwarm te verwarmen. Volgens de voorschriften moet er een uiterste
houdbaarheidsdatum opgenomen worden. Deze ligt bij een bepaald vochtpercentage op 2 jaar van het moment van winning. Als honing afgesloten bewaard
wordt -en zo dus geen extra vocht aantrekt- is een langere bewaartijd goed mogelijk.
Honing van Kabokkel is te koop bij de volgende adressen (winter 2015/2016):
Moestuinwinkel Landlust
Jasper Leijnsestraat 21. Kijk op de site voor de openingstijden.
Cafe Radijs
Jan Evertsenstraat 41/hoek admiralengracht. De baarsjesbijen staan hier
op het dak.
Avondwinkel Sterk
De Clerqstraat 1. Ook andere honingsoorten van andere imkerij.
Cafe de Punt
In de pijp, 2e j v Campenstraat 150. Al verkoopadres sinds kabokkel begon met bijen in het Sarphatipark.
Terrasmus
Erasmuspark, uiteraard de honing van het bijeneiland. Gesloten in de winter, 1 maart 2016 weer open.
Bij uitzondering is er in de zomer van 2015 bladhoning binnengekomen. Naar verluid is dat in Amsterdam-West eens in de tien jaar het geval. De
bladhoning is donkerder, en en anders van smaak.
Honing van kabokkel is niet verhit en wordt bij kamertemperatuur geslingerd. Honing in de EU mag niet gefilterd zijn. De honing is dus rauw, onbewerkt.
Mogelijkheden om honing van andere imkers te kopen, zie Amsterdamse Honing
Terug